תמ"א 38
מדינת ישראל ממוקמת באזור פעיל מאוד מבחינה סיסמית ונמצאת לפיכך בסיכון גבוה לרעידות אדמה.
במהלך ההיסטוריה התרחשו בישראל עשרות רעידות אדמה, חלקן הרסניות. רעידת אדמה חזקה עלולה להתרחש בישראל מדי יום.

על פי ההערכות, מבנים רבים בישראל לא יעמדו ברעידה חזקה. מבנים אלה, ככל הנראה, לא נבנו על פי התקן המחמיר לעמידות מבנים ברעידות אדמה (ת"י 413) שנכנס לתוקף ב- 1975. לפיכך, כל מבנה שנבנה לפני תחילת שנות ה- 80 ככל הנראה, לא עומד בדרישות התקן.

מבנים חדשים חייבים לעמוד בתקן ישראלי 413 לשם עמידותם בפני רעידות אדמה. תמ"א (תוכנית מתאר ארצית) 38 נועדה לאפשר חיזוק מבנים קיימים שלא נבנו על פי התקן על מנת לשפר עמידותם בפני רעידות אדמה. הוראות תמ"א 38 קובעות את המסגרת הסטטוטורית שתאפשר מתן היתרי בניה מכוחה, וכן מציעה תמריצים שיעודדו את החיזוק ויאפשרו אותו מבחינה כלכלית, תוך שמירה על איזון בין הצורך לחיזוק ומימונו ובין שיקולים עירוניים רחבים אחרים.
זכויות הבניה יינתנו למבני מגורים אשר הוצא להם היתר בניה לפני 1.1.1980, זאת בתנאים שמפורטים בתכנית.

תמ"א 38 כוללת מגוון של פתרונות המקלים על חיזוק המבנים, בהתאם לתנאיו של כל מבנה שבעליו מעוניין לבצע בו חיזוק. בתמ"א מפורטת המעטפת המקסימאלית של זכויות הבניה כתמריץ לחיזוק. על מבקשי הבקשה לבחור בחלופה שמתאימה למבנה הספציפי, בהתייחס למצבו הקונסטרוקטיבי של המבנה, למאפייניו האחרים, לאופי סביבתו ועוד.

כדי לאפשר את הקמת מרכיבי החיזוק (הכוללים, בין השאר, אלמנטים שונים מבטון מזוין, פלדה או שילוב ביניהם), התמ"א מאפשרת חריגה מקווי בניה ומגובה המותרים על פי התכנית המאושרת החלה על המקום. מידת החריגה תקבע בהתאם לנדרש על פי שיטת החיזוק והחומרים שיאושרו בהיתר לחיזוק.
במסגרת התמריצים לביצוע החיזוק, מציעה התמ"א תוספות בניה למבני מגורים קיימים ולמבנים שאינם מיועדים למגורים. למבני מגורים מציעה התמ"א שני סוגים של תוספות:
  1. תוספת יחידות דיור למבנה מעבר לכמות המותרת עפ"י התוכנית המאושרת.
  2. הרחבת יחידות הדיור הקיימות במבנה.
תוספת יחידות דיור למבנה יכולה להתבצע על ידי סגירת קומת עמודים, תוספת קומה או תוספת אגף והיא מיועדת לשמש תמריץ ישיר למימון החיזוק, באופן שניתן יהיה למכור את יחידות הדיור החדשות ולממן באמצעותם את החיזוק למבנה בכללותו. תוספות בניה המיועדות להרחבת דיור מאפשרות הגדלת רווחת הדיור (והגדלת ערך הדירה) ואגב כך, ניתן להשתמש בתוספות המיועדות להרחבה, כאמצעי לחיזוק המבנה.
התמ"א מאפשרת שילוב בין שני סוגי תוספות אלה במבני מגורים: גם תוספת יחידות דיור וגם הרחבה.

העדכון לתמ"א 38, הידוע כ - תמ"א 2/38 , קובע בעיקר הסדרים להריסת מבנה אשר נדרש בו חיזוק בפני רעידות אדמה והקמתו מחדש. אין מחלוקת כי הקמת מבנה חדש תמיד עדיפה על פני חיזוק מבנה ישן, לפיכך שינוי מס' 2 מאפשר קבלת זכויות בניה עפ"י התמ"א גם בעת הריסת מבנה והקמתו מחדש, ולא רק בעת חיזוקו.

משרדנו ילווה אתכם, דיירי הבניין המעוניינים לחזק את מבנה המגורים (או להורסו) ואגב כך להעלות את ערך דירותיהם, לכל אורך שלבי הפרויקט - משלב התכנון, דרך ההתקשרות עם קבלן מבצע ועד לסיום עבודות הבנייה בבניין.

דף הבית
אודות
בתים פרטיים
בניה רוויה
משרדים תעשייה ומסחר
תכנון בינוי ערים
בנייה ירוקה
תמ"א 38
שרותי ייעוץ - תכנון ובנייה
מאמרים
צור קשר
מנואל אפשטיין אדריכלים ובוני ערים
דף הבית אודות בתים פרטיים בניה רוויה משרדים תעשייה ומסחר תכנון בינוי ערים בנייה ירוקה תמ"א 38 שרותי ייעוץ - תכנון ובנייה מאמרים צור קשר